Sign in to follow this  
Followers 0
zore

Audi A3 Automatic wont start on first crank but will start on second crank - P3053 00 [039] - 50 Short to Ground

2 posts in this topic

Hi, I was wondering if someone could help shed some light on this issue which I am having with my car.
Car: Audi A3 2012 automatic
Problem: Car does not start on first crank but will do on the second crank. This issue started occurring randomly and has been doing this for the last 2-3 months.
I connected the car up to VCDS today and got the following error message

1 Fault Found:
5462 - Starter Control; Returned Message
P3053 00 [039] - 50 Short to Ground
Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Mileage: 153503 km
Date: 2016.08.12
Time: 00:20:04

Engine speed: 147.50 /min
Normed load value: 100.0 %
Vehicle speed: 255 km/h
Coolant temperature: 17 °C
Intake air temperature: 20 °C
Ambient air pressure: 1010 mbar
Voltage terminal 30: 9.040 V
Unlearning counter according OBD: 40
Engine control module reset status-Bit 0: 00000000
Engine control module reset status-Bit 8: 00000000
Limitation: torque: 0.0 Nm
Limitation: accelerator pedal: 99.8 Nm
Cruise Control System (CCS): status-Bit 0: 00000111
Accelerator pedal travel: 0.00 %
Engine torque: 185.8 Nm
Generator: load signal: 0.02 %

Readiness: 0 0 0 0 1

What do you think could be causing the issue? Any suggestions as to possible fixes. I have had a look around on the net and my research suggests I may need to replace the starter motor relay. But I cannot find a wiring diagram for this. I would appreciate any help on this. Thanks in advance
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0